Re-integratie in Leiden
Hulp nodig met re-integratie in Leiden en omgeving? Wanneer u niet meer past in uw huidige functie en u geen passend werk kunt vinden bij uw eigen werkgever (ook wel spoor 1 genoemd), bieden wij een persoonlijk en intensief re-integratietraject naar nieuw passend werk buiten de eigen organisatie. Persoonlijke wensen ten aanzien van de professionele toekomst, loopbaanwaarden en kernkwaliteiten worden tijdens het re-integratietraject in beeld gebracht en vertaald naar haalbare arbeidsmogelijkheden. Vervolgens worden mogelijke functies getoetst aan uw belastbaarheid, zoals in een functiemogelijkhedenlijst (FML) of inzetbaarheidsprofiel (IZP) is vermeld.
Als u een duurzame arbeidsoplossing belangrijk vindt en professioneel advies zoekt van professionals die ervaring hebben met re-integratie in de buurt van Leiden, dan staat Working Matters voor u klaar.
Hulp bij re-integratie in Leiden is voor iedereen mogelijk
"In onze sterk veranderende samenleving is het steeds belangrijker om te weten waar je als persoon voor staat, welke kwaliteiten je toevoegt en welke beroepsmatige oplossing jij bent voor de arbeidsmarkt."
Heeft u hulp bij re-integratie nodig bij:
- Het oriënteren naar een andere beroepsrichting en/of passende beroepen
- Het vinden van een passende baan
- Het bepalen van een nieuw loopbaanperspectief passend bij uw persoonlijk profiel en inzetbaarheid
Dan bent u bij Working Matters aan het goede adres. Onze loopbaancoach voorziet u van ondersteuning en advies dat volledig op u is gericht.
Wat is re-integratie?
Re-integratie verwijst naar het proces waarbij een persoon die om verschillende redenen buiten het arbeidsproces is gekomen of dreigt te komen, wordt begeleid en ondersteund bij het terugkeren naar het eigen werk of ander passend werk. Dit kan bijvoorbeeld van toepassing zijn bij mensen die langdurig ziek zijn of arbeidsongeschikt zijn geraakt. Centraal in het re-integratieproces staat het verkrijgen van inzicht op het gebied van loopbaan en werk, zodat het persoonsprofiel wordt verhelderd en een zoekprofiel kan worden bepaald. Ook de scholingsmogelijkheden worden hierbij onderzocht. Vervolgens wordt de (ex-)werknemer begeleid richting dit nieuwe passende werk.
Op basis van een intake- en re-integratieplan wordt de re-integratie vormgegeven, zodat de kans op een succesvolle terugkeer naar de arbeidsmarkt wordt vergroot. Vergroting van het zelfvertrouwen, rouwverwerking, zicht op kwaliteiten, passende werkrollen en presentatie zijn onderdelen die kunnen voorkomen in het re-integratieplan. Het hoofddoel van re-integratie in spoor 2 is om ander passend werk te vinden buiten de eigen organisatie.
Het re-integratieproces
Wat wilt u en wat kunt u? Dit zijn vragen waar u tijdig antwoord op wilt hebben wanneer de verwachting is dat u uw huidige werk niet meer kunt uitvoeren door blijvende beperkingen of belemmeringen. Soms ontstaat tijdens het re-integratietraject het besef dat ander werk beter bij uw persoonlijkheid en mogelijkheden past. Dan wilt u nagaan of het mogelijk is om die functie te verkrijgen en welke acties of initiatieven hiervoor nodig zijn, zoals bijscholing. Om verder in te gaan op het re-integratieproces, hebben we de stappen uitgewerkt:
- Verwerking en oriëntatie: verwerking van verlies en het ombuigen van belemmeringen naar een toekomstgerichte actieve houding
- Persoonsprofiel: het inzichtelijk maken van de kernkwaliteiten, vaardigheden, loopbaan- en werkgerichtheid, interesses, belangrijke waarden, loopbaanvoorkeuren en drijfveren. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van werkvormen, vragenlijsten en loopbaan- en beroepskeuzetesten
- Arbeidsmarktorientatie: het duidelijk in beeld brengen waar de kansen en arbeidsmogelijkheden liggen voor de werknemer
- Beroepenorientatie/beroepskeuze onderzoek: het in kaart brengen en vaststellen van passende functiemogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een omscholingstraject en bijscholing bieden mogelijke extra kansen op het vinden van passend werk
- Het opstellen van een zoekprofiel: de re-integratiekandidaat of ex-werknemer krijgt een duidelijk zoekprofiel dat gebruikt wordt bij de zoektocht naar een nieuwe functie
- Arbeidsmarktbenadering: de re-integratiekandidaat of ex-werknemer krijgt intensieve begeleiding bij het netwerk- en sollicitatieproces. Dit omvat versterking van de persoonlijke netwerk- en sollicitatievaardigheden, een adequaat en marktconform CV, sollicitatiebrieven, telefonisch en online solliciteren, het verschil tussen open en gericht solliciteren en het voeren van netwerk- en sollicitatiegesprekken. Ook het gebruik van social media wordt hierin meegenomen
Re-integratie in Leiden zorgt voor een helder beeld
Hulp bij re-integratie zorgt voor zicht op nieuw arbeidsmarkt perspectief! De inhoud van het re-integratieproces wordt op basis van uw achtergrond, het opleidingsniveau, het werk- en denkniveau, de leeftijd en de specifieke situatie bepaald. U ontdekt uw persoonlijke meerwaarde in relatie tot huidige of toekomstige arbeidsmarktperspectieven. Ook voor loopbaanadvies in Leiden staan we voor u klaar! Onze loopbaancoach begeleidt u graag.
Aan het einde van het re-integratieproces weet u:
- Welke kant u in de toekomst op wilt gaan
- Hoe u dit pad het beste kunt belopen
"Hulp bij re-integratie is altijd op maat en daarom geschikt voor iedereen."
Re-integratie voor uw medewerkers (Leiden)
Heeft u medewerkers in dienst en wilt u hen helpen met re-integratie? Ook dan bent u bij Working Matters aan het goede adres. Op die manier haalt u het beste uit uw medewerkers en kiest u voor een duurzame arbeidsoplossing. Bij Working Matters begrijpen we dat het waardevol is om uw medewerkers te ondersteunen, vooral tijdens re-integratie. Door deze aanpak aan te gaan, benut u niet alleen het volledige potentieel van uw team, maar kiest u ook bewust voor een lange termijnoplossing binnen het arbeidsdomein. Onze diepgaande ervaring op het gebied van re-integratie stelt ons in staat om uw organisatie en medewerkers te laten streven naar een solide verankering binnen de arbeidsmarkt van de toekomst.
Ja, ik wil ook hulp bij re-integratie in de regio Leiden!
Bent u benieuwd wat ons reintegratiebureau in Leiden voor u of voor uw medewerkers kan betekenen? Neem dan eens gratis en vrijblijvend contact met ons op. U kunt een gratis quickscan laten uitvoeren of contact opnemen via ons contactformulier.
Re-integratie betreft het begeleidings- en ondersteuningsproces voor personen die om redenen zoals ziekte of vanuit een uitkeringssituatie langdurig afwezig waren uit het arbeidsproces. Het hoofddoel is om hen terug te leiden naar de arbeidsmarkt of hun normale functioneren. Re-integratie kan bestaan uit verschillende re-integratiediensten en is belangrijk omdat het iemand helpt om hun vaardigheden en sociale relaties weer op te bouwen na een periode van afwezigheid in de arbeidsmarkt.
Re-integratie biedt de nodige ondersteuning, coaching en training om een soepele overgang in gang te zetten, terwijl het u tegelijkertijd in staat stelt om uw vaardigheden optimaal te benutten, uw fysieke en mentale gezondheid te verbeteren en uiteindelijk weer actief deel te nemen aan de maatschappij.
- Wij bieden een oplossingsgerichte werkwijze en coachstijl
- Gedegen en actuele kennis van arbeidsmarktontwikkelingen en functies
- Maatgerichte inzet van loopbaaninstrumenten
- Na afloop van het loopbaanadviestraject zicht op een nieuw toekomstperspectief
- Een professionele en deskundige werkwijze volgens de gedragscode van de Nederlandse Orde van Loopbaanadviseurs en Outplacement Consulenten (NOLOC)
Met behulp van een combinatie van individuele begeleiding, training en andere methodes helpt re-integratie u weer met vertrouwen aan het werk te gaan. In het bijzonder wordt hier rekening gehouden met uw mogelijkheden en beperkingen, zodat u in een bij uw inzetbaarheid passend tempo kunt terugkeren naar de arbeidsmarkt.